DARMOWA DOSTAWA  InPost dla wszystkich zamówień od 119 zł IDŹ DO SKLEPU

Przepis na masło konopne

Przepis na masło konopne

Jak zrobić masło konopne?

Masło konopne to najbardziej popularna forma użycia konopi w kuchni – zdekarboksylowana forma suszu w maśle idealnie nadaje się do wszelkich wyrobów, które komponują się z masłem.

Potrzebny sprzęt:

  • Średni garnek
  • Szpatułka silikonowa
  • Duża szklana miska
  • Forma do masła / pojemnik na żywność
  • Chusta serowarska lub filtry do kawy

Składniki:

Zdekarboksylowany susz konopny 10g (w zależności od rodzaju suszu i pożądanego stężenia dodać wg. uznania)
200 g masła
100-200 ml wody

Przepis:

  1. Dekarboksylacja. Rozdrobnij susz (ale niezbyt drobno)
    Rozłóż go równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
    Podgrzewaj w piekarniku w temperaturze ok. 110-115 stopni Celsjusza przez 45-60 minut.
  2. Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Następnie wlej do niego wodę.
    Dodaj zdekarboksylowany susz konopny i dokładnie zamieszaj.
    Całość podgrzewaj, mieszając co 15-30 minut, na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny, pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania.
    W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody.
  3. Nałóż chustę serowarską na miskę (przywiąż lub zamocuj do naczynia np. gumką) i przelej do niej całą miksturę.

Poczekaj, aż cały tłuszcz spłynie, a pozostałość dociśnij delikatnie do chusty, żeby wyciągnąć z masła jak najwięcej.
Przelej masło do szklanego pojemnika i włóż je do lodówki na całą noc. Po tym czasie woda powinna oddzielić się od tłuszczu.
Wodę odlej i włóż masło z powrotem do pojemnika.

Udostępnij ten post

Dodaj komentarz

has been added to your cart.
Zamówienie