Przepis na masło konopne
Jak zrobić masło konopne?
Masło konopne to najbardziej popularna forma użycia konopi w kuchni – zdekarboksylowana forma suszu w maśle idealnie nadaje się do wszelkich wyrobów, które komponują się z masłem.
Potrzebny sprzęt:
- Średni garnek
- Szpatułka silikonowa
- Duża szklana miska
- Forma do masła / pojemnik na żywność
- Chusta serowarska lub filtry do kawy
Składniki:
Zdekarboksylowany susz konopny 10g (w zależności od rodzaju suszu i pożądanego stężenia dodać wg. uznania)
200 g masła
100-200 ml wody
Przepis:
- Dekarboksylacja. Rozdrobnij susz (ale niezbyt drobno)
Rozłóż go równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
Podgrzewaj w piekarniku w temperaturze ok. 110-115 stopni Celsjusza przez 45-60 minut. - Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Następnie wlej do niego wodę.
Dodaj zdekarboksylowany susz konopny i dokładnie zamieszaj.
Całość podgrzewaj, mieszając co 15-30 minut, na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny, pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania.
W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody. - Nałóż chustę serowarską na miskę (przywiąż lub zamocuj do naczynia np. gumką) i przelej do niej całą miksturę.
- Poczekaj, aż cały tłuszcz spłynie, a pozostałość dociśnij delikatnie do chusty, żeby wyciągnąć z masła jak najwięcej.
Przelej masło do szklanego pojemnika i włóż je do lodówki na całą noc. Po tym czasie woda powinna oddzielić się od tłuszczu.
Wodę odlej i włóż masło z powrotem do pojemnika.
-
49.00zł z VAT
-
49.00zł z VAT
-
45.00zł z VAT
-
45.00zł z VAT
-
45.00zł z VAT
-
45.00zł z VAT
-
49.00zł z VAT
-
49.00zł z VAT
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.